Olie en koelvloeistof

Olie en koelvloeistof

Olie en koelvloeistof

Olie en vloeistof voor uw auto

Voor het onderhoud van uw auto, voertuig of vaartuig zult u eens in de zoveel tijd de olie moeten vervangen, vloeistof bijvullen of bepaalde onderdelen moeten smeren. Bij ons kunt u hiervoor allerlei soorten smeermiddel, vloeistof en olie kopen. Zoals hoogwaardige motorolie van topmerken zoals Kroon-Oil, Rapido en Repsol. Ook vindt u hier smeermiddelen, versnellingsbakolie, ruitensproeiervloeistof, remvloeistof en koelvloeistof. Kortom: alles voor het onderhoud van uw auto, voertuig of vaartuig. Eenvoudig online besteld, met gratis verzending!

Motorolie kopen

Motorolie is essentieel voor een goed werkende motor in elk voertuig. Het houdt alle onderdelen goed draaiend en voorkomt schuren en slijtage. Ook biedt motorolie bescherming tegen vuil en oxidatie. Motorolie verversen dient 1 á 2 keer per jaar te gebeuren. Is uw motorolie aan verversing toe? Dan kunt u nieuwe motorolie kopen en eenvoudig zelf de oude olie vervangen door verse (let wel op dat u de afgetapte olie als chemisch afval inlevert). Bij nieuwe motorolie kopen volgt u altijd de instructies van uw onderhoudsboekje. Daarin staat namelijk de juiste soort olie voor uw voertuig beschreven. Andere olie kan de motor schade toebrengen. Kijk voor de zekerheid bij de specificaties van de motorolie bij de productomschrijving, om te zien of de olie voor uw motor geschikt is. 

Motorolie samenstelling

Motorolie kan zijn samengesteld op synthetische basis, half-synthetische basis of op basis van mineralen. Minerale olie is goedkoop, niet zo zuinig en vooral voor oudere voertuigmodellen geschikt. Half-synthetische olie of semi-synthetische olie is een mix van synthetische olie en minerale olie. Een semi-synthetische olie is voor het gros van de voertuigen een goede keus. Synthetische motorolie is de duurste variant, maar ook de meest hoogwaardige. De samenstelling kan namelijk heel gecontroleerd worden gefabriceerd. Hiermee is synthetische motorolie stabieler en blijft langer goed. En door de minimale wrijvingsweerstand bespaart u met hoogwaardige synthetische motorolie op brandstof.

Motorolie viscositeit

Het belangrijkste kenmerk van motorolie is de viscositeit: de dikte of vloeibaarheid. De viscositeit van motorolie wordt met een code weergegeven, zoals 15W-30, 5W-40, 5W-30 en 10W-40. Hierbij geeft het eerste getal (met de W van Winter) de dikte van de olie aan bij een lage temperatuur. Het tweede getal geeft aan hoe dik de olie is bij een hoge temperatuur. Is het eerste getal laag, dan is de olie dun bij een koude motor. Dat laat de motor makkelijker starten. Hoe hoger het tweede getal, hoe beter de dikte van de olie bij een warme motor en daarmee de smering. De juiste viscositeit voor uw motor vindt u terug in het onderhoudsboekje. Binnen deze adviezen kunt u het tweede getal op basis van uw rijgedrag kiezen. Legt u vooral lange afstanden af op de weg dan mag het tweede getal laag zijn. Bij het veelvuldig rijden van korte afstanden kunt u beter voor een hoger getal kiezen, en bij rijden op circuits is een zo hoog mogelijk ‘warm’ getal het devies.

Motorolie classificatie

Een motorolie beschikt naast een aanduiding voor viscositeit ook een API of ACEA classificatie. De API (American Petroleum Institute) classificatie wordt met twee letters aangeduid. Hierbij staat de S voor benzinemotoren en C voor diesel. Hierachter staat een letter die de kwaliteit aangeeft. Hoe verder deze letter zich in het alfabet bevindt, hoe beter de kwaliteit. De ACEA (Association of European Car Manufacturers) classificatie wordt gegeven met een letter en een cijfer. A staat voor benzine, B voor diesel, C voor motoren met een katalysator of roetfilter, en E voor diesel van vrachtwagens en andere voertuigen. 1 staat voor benzine besparende olie, 2 voor normale/gemiddelde olie en 3 voor prestatiegerichte olie.

Andere olie en smeermiddelen kopen 

Niet alleen de motor heeft olie nodig. Ook onderdelen als de versnellingsbak (transmissie), het remsysteem, de stuurbekrachtiging, lagers en het koelsysteem dienen soms gesmeerd te worden. Dit beschermt tegen slijtage, schuren en corrosie. Deze olie of smeermiddelen moet dan ook eens in de zoveel tijd worden vervangen, bijgevuld of op de onderdelen aangebracht worden. Olie en smeermiddelen kopen moet net als bij motorolie gebeuren op basis van de specificaties in het onderhoudsboekje.

Koelvloeistof kopen

Behalve olie, gebruikt een auto ook bepaalde vloeistoffen die eens in zoveel tijd bijgevuld of vervangen moeten worden. Zo is koelvloeistof nodig om de motor koel te houden. Goede koelvloeistof kan in feite oneindig meegaan. De werking van de vloeistof kan echter worden aangetast door vervuiling, veroorzaakt door bijvoorbeeld een lekke koppakking. De koelvloeistof dient altijd helder en stroperig te zijn, anders moet u deze vervangen. Ook is koelvloeistof bijvullen soms nodig. In dat geval gaat er een lampje op het dashboard branden. Meestal is er dan sprake van lekkage in het koelsysteem. Wacht nooit te lang met het bijvullen van koelvloeistof om schade aan de motor door oververhitting te voorkomen. Maak bij controle of bijvullen van koelvloeistof nooit het expansievat open bij een warme motor! Door de druk kan de hete vloeistof er namelijk uitspuiten. Is er inderdaad nieuwe koelvloeistof nodig, dan kunt u de juiste koelvloeistof kopen aan de hand van de kleur (rood/roze, blauw, geel of groen) en de specificaties in het onderhoudsboekje.

Remvloeistof kopen

Remvloeistof brengt de kracht van het rempedaal over naar de wielen. Ook deze vloeistof dient schoon te zijn om zijn werking goed te doen. De remvloeistof wordt normaliter eens in de twee jaar vervangen. Komt er water of lucht in de remvloeistof dan werken de remmen minder goed. Bij een teveel aan water kan er vapour lock ontstaan. Hierbij gaat het vocht in de remolie koken, wat lucht in het remsysteem veroorzaakt, waardoor de remmen hun werk niet goed meer doen. Wilt u de juiste remvloeistof kopen voor uw auto, kijk dan in het onderhoudsboekje. De remvloeistof wordt ingedeeld volgens DOT3, DOT4 en DOT5.

Ruitensproeiervloeistof kopen

Vloeistof bijvullen bij de auto is ongetwijfeld het vaakst nodig bij de ruitensproeiers. Ruitensproeivloeistof kopen is heel eenvoudig, want er zijn geen ingewikkelde specificaties per auto aan verbonden. Welke ruitensproeiervloeistof u moet kopen is namelijk vooral afhankelijk van het seizoen: De rood/roze ruitensproeiervloeistof voor de zomer of de blauwe ruitensproeiervloeistof voor de winter. Zowel de zomer als winter vloeistof is te koop als concentraat (om met water aan te lengen) en als kant-en-klaar product. Zomer ruitensproeiervloeistof heeft een extra sterk reinigend vermogen om insecten en zand van de ruiten te verwijderen, terwijl winter ruitensproeiervloeistof beschermt tegen pekel en bevriezing. Koopt u winter ruitensproeiervloeistof als concentraat? Dan kunt u zelf het antivriespunt bepalen. Dus hoe lager de temperatuur, hoe minder water u in verhouding kunt gebruiken! 


Hieronder vindt u alle oliën, smeermiddelen en vloeistoffen voor uw auto of andere voertuig. Uiteraard allemaal hoogwaardig van kwaliteit en met gratis verzending! Kunt u het juiste product voor uw auto niet vinden of heeft u vragen over de eigenschappen ervan?  Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder en kunnen vaak de juiste producten voor u bestellen!

Tonen als Foto-tabel Lijst

139 items

Pagina
per pagina
Van laag naar hoog sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

139 items

Pagina
per pagina
Van laag naar hoog sorteren