Als u in de winter met de auto naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld vanwege wintersport, is het handig om te weten in welke landen winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.
BOVAG heeft hier een handige website voor gemaakt om te kijken waar deze banden verplicht zijn of waar sneeuwkettingen juist verboden zijn (zoals in Nederland).
Deze website geeft niet alleen aan of de winterbanden verplicht zijn, maar ook tijdens welk periode en wat de minimale profieldiepte van de banden moet zijn. Hierdoor kunt u goed voorbereid de weg op!
Wat opvalt is dat er veel verschillen tussen landen zitten. Zo moet de minimale profieldiepte in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië 4 mm zijn, terwijl er in Italië geen verplichte minimale profieldiepte is. De minimale profieldiepte in Slowakije is 3 mm en in Roemenië 2 millimeter. In Frankrijk zijn winterbanden alleen verplicht als dat op een bord wordt aangegeven. In dat geval moet er ook 3,5 mm profiel op de banden zitten.
Ook voor sneeuwkettingen zijn er veel verschillen, in Nederland zijn ze verboden, terwijl deze in Italië alleen verplicht zijn bij zomerbanden in het Aostadal.
Oftewel, het is raadzaam om voordat u vertrekt te checken wat de geboden en verboden zijn in het land waar u naartoe en doorheen reist!