Uit onderzoek van de BOVAG (BOnd Van Automobielhandelaren en Garagehouders) blijkt dat 96% van de automobilisten de ruitenwissers te laat vervangt.

Fabrikanten adviseren om de wissers iedere 12 tot 15 maanden te vervangen, echter doet maar 4% van de auto-eigenaren dit.

De meeste automobilisten vinden het logisch om ieder jaar of voor iedere winter de ruitenwissers te vervangen, maar toch doen ze dat niet. 80% van de automobilisten vervangt de ruitenwissers pas als deze strepen achterlaten, de rubbers losraken, er schrapende geluiden te horen zijn of wanneer de wissers bij de APK afgekeurd worden. Vooral dat laatste is een veiligheidsrisico nu nieuwe auto’s pas na 3 of 4 jaar voor het eerst een APK-keuring krijgen.

Behalve de ruitenwissers bereiden de automobilisten zich wel goed voor op de winter, onder andere doordat de meeste eigenaren antivries ruitenwisservloeistof gebruiken. Ook het insmeren van rubbers en het controleren van de verwarming, airco en de accu gebeurt veel.

Ook het AD heeft er aandacht aan besteed, waarbij ook Benjamin van Rompaey van Bosch aan het woord komt: "Wij zeggen tegen mensen die veel op de weg zijn en optimaal zicht willen, dat ze de wissers elke zes maanden moeten vervangen."